Avel, kullar, dräktighet och ungar

Hur görs en parning? 

Honan placeras i hanens bur. Om honan lyfter upp bakdelen är hon brunstig. En fullbordad parning sker på ett par sekunder och avslutas med att hanen "trillar baklänges". 

 

Har honan en regelbunden fertil period?

Nej, honan får ägglossning 9-13 timmar efter parning. 

 

Hur lång är en dräktighet?

Honan är dräktig i 28-32 dagar. 

 

Kan en hona bära två kullar samtidigt?

Ja, kaninhonan har två helt separata livmoderhorn och två livmodertappar. Teoretiskt kan hon bära två dräktigheter samtidigt. 

 

Kan honan få missfall?

Ja, om honan känner sig hotad eller stressad kan hon utlösa en spontan abort. Detta är ett naturligt steg i att skydda kolonin ute i naturen, om kolonin hotas så är det olämpligt med fler ungar. 

 

Hur byggs boet?

Honan bygger ett bo av halm/hö som flätas samman till ett djupt hål, efter 1-2 dagar fylls boet med honans ull som hon själv rycker från sin mage. Detta ulliga bo håller ungarna varma och honans hårlösa mage underlättar för ungarna att hitta spenarna efter födseln. 

 

Hur ser de nyfödda ungarna ut?

Ungarna har ingen päls men ljusa och mörka partier syns redan. Ungarna föds blinda, ögonen är stängda i 10-11 dagar. När ungarna kan se sin omgivning vill de gärna utforska varenda liten vrå.

Märkning

Ringmärkning

Vid 10veckors ålder märks ungen med en ring som förs upp på vänster bakben. Ringen ska gå trögt över hasen. Storlek på ring avgörs av rasens idealvikt. 

Tatuering

Märkningen görs hos veterinär, du måste ta med din tång, siffror och uppfödar-bokstav. Det är alltid bra att träna hur man byter siffror osv. testtryck på en bit hårt papper så du kan se att alla tecken är placerade i rätt ordning och i rätt riktning. Anteckna i förväg vilket nummer respektive unge ska få så det går så smidigt som möjligt hos veterinären.